Concert-Homenatge a Santi Riera
Per recordar la figura de Santi Riera Subirachs, mort el dia 11 de març de 2018, l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta vol recordar la seva figura amb un concert-homenatge a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Vic i la narradora Anna Casadevall que interpretaran el conte musical “En Pere i el Llop”. S’ha escollit aquesta obra de Prokifiev pel seu vesant didàctic que encaixa molt bé amb la passió que en Santi sentia per a la pedagogia musical.
“En Pere i el llop” és segurament el conte musical més popular de tota la història. Compost el 1936 per Sergei Prokofiev, ha estat traduït a gairebé totes les llengües i interpretat arreu del món. És també una de les eines més utilitzades per introduir les nenes i els nens de forma pedagògica al coneixement dels instruments i la música en general. En aquest conte musical cada personatge és representat per un instrument diferent: l’ocell per la flauta, l’ànec per l’oboè, el gat pel clarinet.
L’acte es farà al Saló Catalunya de Sant Julià de Vilatorta a les 6 de la tarda del diumenge 24 de març proper. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. Cal recollir les entrades a les oficines de l’Ajuntament abans del dimecres dia 20 de març. A més de l’actuació, l’Orquestra de Cambra de Vic farà un assaig pedagògic en obert adreçat als alumnes de les escoles de Sant Julià de Vilatorta. Serà a les 5 de la tarda del dia abans -dissabte dia 23-, al mateix Saló Catalunya.
Aquest acte és organitzat per l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, amb la col·laboració de les Caramelles del Roser, l’Aula de Municipal de Música i l’Escola de Música de Vic.
Santi Riera Subirachs
L’11 de març de 2018 va moria a l’edat de 82 anys Santi Riera Subirachs, músic, pedagog, compositor i investigador musical. El dia 30 d’abril de 2014 l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va acordar atorgar-li per unanimitat la Insígnia d’or del municipi en un acte púbic celebrat al parc de les Set Fonts el dia 19 de juliol del mateix any.
Santi Riera i Subirachs va néixer a Sant Julià de Vilatorta el 26 d’octubre de 1935 cursà els seus primers estudis musicals a l’Acadèmia Santa Cecília de Vic i es llicencià en musicologia a l’Acadèmia de Roma. Cursà estudis en composició i contrabaix al Hochschul-Institut für Musik, Trossingen, Alemanya, entre els anys 1964 i 1968.
Va ser director de l’Escola Municipal de Música de Vic del 1968 al 1970. Professor de Llenguatge Musical al Conservatori Municipal de Música de Manresa del 1982 al 1988. També és director d’aquest Conservatori entre el 1986 i 1988. Del 1988 al 2003 va ser professor de Llenguatge Musical i Cap d’Estudis de Música de Vic.
També va ser cofundador i professor als cursos de l’Escola de Pedagogia Musical (1970-2002), i Director Pedagògic de l’Escola de Pedagogia Musical entre els anys 1992 al 2002.
Amb l’Escola de Pedagogia Musical, encapçalada pel director de l’Escolania de Montserrat, el pare Irineu Segarra, va editar llibres sobre pedagogia musical, tant en teoria i investigació com en materials pràctics per utilitzar a les escoles i conservatoris.
Santi Riera destacà com autor de diversos llibres:
- Música per a l’Educació Primària (6 vol.)
- Llenguatge musical grau elemental (5 vol.)
- Repertoris de Llenguatge Musical (4 vol.)
- Coautor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta” 1990
- I autor del llibre “”Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en el context del fet caramellaire dels Països Catalans” 2015.
Per a les Caramelles del Roser va compondre una desena de peces:
- Himne dels caramellaires (1990)
- La Font Noguera (2004)
- Postals vilatortines (2005)
- Narinant –corrandes- (2006)
- Coll de Portell (2008)
- La Font de la Riera (2010)
- Cançó del terrissaire (2012)
- El castell (2013)
- Sant Llorenç del Munt (2014)
- Vilatorta (2016)
Totes amb lletra d’Anton Carrera, excepte la Font Noguera i les corrandes Narinant que són textos populars i tradicionals
També ha harmonitzat una dotzena de peces de caramelles d’autors locals, sobretot de Manel Balasch Suñé.
Com a president de les Caramelles del Roser va portar un nou tarannà de l’entitat i va impulsar el reconeixement de les Caramelles del Roser perquè fossin reconegudes com a element festiu patrimonial d’interès nacional i obtinguessin la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Santi Riera va ser l’autor musical de la coneguda cançó popularitzada pels moviments excursionistes de Catalunya “Pujarem dalt dels cims”, amb lletra de Marti Sunyol, un cànon molt conegut cantat a tres veus.
“Ser clar amb el que penses i amb el que fas. I pensar amb els altres”. Les seves paraules denoten una vessant altruista i pedagògica evident i un gran amor per la música popular que tant li agradava tot cercant l’excel·lència en aquest camp. Precisament perquè la música d’arrel tradicional fos valorada, per valorar també l’herència de la gent d’aquesta terra que ens ha precedit. En la memòria recordem les paraules que en Santi va dir a l’escenari central del Palau de la Música, quan les seves mans generoses van assenyalar a la dreta la imatge de Josep Anselm Clavé i a l’esquerra la de Ludwig Van Beethoven, per recordar-nos que la música que compartim, en aparença local, es pot convertir en universal.