Consells per estalviar en el consum d'aigua
Divendres, 11 d’agost de 2023
Una persona pot arribar a consumir entre 100 i 200 litres d'aigua potable en un dia, un bé escàs que cal preservar i evitar-ne el malbaratament. Si es prenen mesures per estalviar-la, es pot arribar a reduir en un 30% el consum continu d'aigua a les llars.
Mesures per estalviar consum d'aigua
- Reducció del reg agrícola en un 40% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
- Reducció del 15% dels consums industrials d'aigua.
- Reducció del consum d'aigua per a usos recreatius (15% en usos urbans i 50% en reg).
- Prohibició de regar zones verdes i jardins públics o privats (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes, amb regadora o gota a gota).
- Prohibició de regar la gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigua de pluja o de depuradora.
- Prohibició de netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
- S'estableixen limitacions per omplir i reomplir piscines.
Les aixetes de casa
- Tanquem les aixetes mentre no fem servir l’aigua.
- Una aixeta oberta raja a 10 l/min.
- Cal reparar les aixetes que perdin aigua. Una aixeta que degota gasta fins a 30 l/dia.
- Incorporem a les aixetes dispositius reductors del ca bal. Són barats i senzills de col·locar, ja que s’enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum fins a un 50%.
- Si hem de canviar les aixetes, posem-ne de monocomandament. El seu consum d’aigua és de 6 a 8 l/min.
El dipòsit del vàter
- Si no disposem de dipòsits de doble descàrrega, podem posar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L’estalvi és d’uns 3 l d’aigua en cada descàrrega.
- No fem servir el vàter com a paperera, atès que amb cada descàrrega s’aboquen entre 6 i 10 l d’aigua (i fins a 15 l, en certs models) i suposa problemes per als sistemes de sanejament.
- La neteja de la llar
- Si hem de substituir electrodomèstics, els de baix consum incorporen programes d’estalvi. Aquests electrodomèstics també són grans estalviadors d’energia. Una rentadora antiga gasta uns 200 l d’aigua, mentre que una de baix consum només en gasta 50. Cal fer-la servir amb la càrrega completa i seleccionar el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia.
- Amb el rentaplats poden aplicar-se uns criteris similars. I, si no en tenim, podem omplir una mica la pica amb aigua i sabó i rentar els plats tots de cop. Després els podem esbandir sense obrir l’aixeta al màxim.
- A l’hora de netejar la casa, pensem en tot allò que podem fer sense aigua. Apliquem la neteja en sec.
Dutxa o bany
- Si ens dutxem en lloc de banyar-nos, estalviarem molta aigua. Una banyera plena gasta uns 300 l, si ens dutxem en gastem uns 50. També hi ha dispositius reductors del cabal per a les aixetes de les dutxes; així, podem estalviar fins al 50% d’aigua. Podem guardar en un recipient l’aigua que surt freda mentre esperem la calenta i podem regar les plantes amb aquesta aigua.
- Si hem de canviar l’aixeta de la dutxa, les de monocomandament són molt indicades perquè estalviarem l’aigua derivada de la cerca de la temperatura ideal
Preparar els àpats
- Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua podrem fer-la servir per regar les plantes (mentre no estigui salada o se li hagi afegit algun producte), per exemple, si la recollim en un Recipient. No la llencem al desguàs.
- La neteja de vehicles
- No utilitzem la mànega per rentar el cotxe, ja que pot consumir fins a 350 l d’aigua. El més recomanable és portar-lo a un túnel de rentat, ja que disposen d’instal·lacions que reciclen l’aigua. Si no, procurem rentar-lo amb una esponja i una galleda.
El reg
- Si tenim un jardí és recomanable instal·lar-hi sistemes de reg adients. Instal·lar un sistema gota a gota a l’arrel de les plantes permet un reg localitzat i, a més, és un sistema excel·lent per al seu creixement.
- Al jardí podeu instal·lar un programador de reg que es fixa a l’aixeta i permet escollir-ne el moment (de bon matí o al vespre) i la freqüència.
Consulta aquest i altres consells a la web de l'Agència Català de l'Aigua (clica aquí)