Evolució de la pandèmia de covid-19 a Sant Julià de Vilatorta

Divendres, 6 de novembre de 2020 a les 09:00

Com hem anat fent periòdicament, us informem de l’evolució de l’epidèmia de covid-19 segons les dades de persones ateses al consultori de Sant Julià de Vilatorta.

Com a novetat rellevant, en les darreres setmanes hem començat a disposar de tests antigènics ràpids (TAR), que detecten parts del virus en secrecions del nas i ens donen el resultat en uns 15 minuts. Els hem començat a utilitzar per a persones amb sospita de covid-19 i els farem servir, també, per estudi de contactes.

Com a la resta de Catalunya, el mes de setembre va ser prou tranquil (i les dades que us vàrem donar llavors eren sense tancar encara el mes) i, en canvi, durant el mes d’octubre han augmentat de forma rellevant el nombre d’afectats.

El resum dels dos darrers mesos seria el següent:

 

PROVES FETES

(PCR I TAR)

PERSONES AMB COVID-19

(PROVA POSITIVA)

INFANTS (>15 ANYS)

ADULTS

SETEMBRE

85

1

15

OCTUBRE

182

7

41

Durant aquests dos mesos tan sols hem atès a dues persones afectades de pulmonia que han precisat ingrés a l’hospital i van ser donats d’alta.

La gran majoria de casos han estat sense símptomes o amb símptomes molt lleus (uns dies de febreta i malestar general, sovint amb tos, a vegades amb mal de coll) i alguns moderat (febre, tos i molt cansament). Tots els casos en infants han estat asimptomàtics o amb molèsties lleus.

Entre els 3 centres escolars de Sant Julià de Vilatorta ha estat necessari confinar 5 grups-classe (1 al setembre, 4 a l’octubre): 2 d’escola bressol, 1 d’infantil i 2 de primària. En quasi tots ells, els infants afectats tenien algun familiar adult malalt, fet que ens fa pensar que, en general, no són els escolars qui contagien els adults sinó a l’inrevés.

Es molt important (la única eina sanitària de que disposem ara) identificar aviat les persones afectades i els seus contactes estrets, fer les proves pertinents i complir els períodes de quarantena/aïllament necessaris.

Sense la vostra sincera col·laboració no ho podem pas fer!

Us recordem, com en altres ocasions, algunes recomanacions importants:

  • Seguiu les indicacions de les autoritats sanitàries
  • Eviteu les aglomeracions
  • Gaudiu de l’aire lliure i ventileu sovint els interiors
  • Renteu-vos les mans (amb aigua i sabó) sovint.
  • Si teniu qualsevol molèstia (especialment tos, malestar general, febreta o febre), o heu tingut contacte proper amb persones afectades per la malaltia, no dubteu a consultar-nos.

El consultori de Sant Julià de Vilatorta, i els seus professionals, segueix obert per atendre-us per qualsevol problema de salut. Per evitar aglomeracions us demanem que abans de venir ens truqueu.

Com en altres ocasions adjuntem el quadre d’horaris i telèfons de referència.

Aprofitem per donar-vos les gràcies per la vostra comprensió i col·laboració.

Noticia redactada pel consultori local.

Darrera actualització: 06.11.2020 | 08:42