Èxit de participació al KERAMIK de Sant Julià de Vilatorta, centrat en l’experimentació amb el fang i amb nova ubicació al parc de les Set Fonts

Dimecres, 1 de juny de 2022 a les 07:00

Dissabte passat, Sant Julià de Vilatorta va fer vibrar tothom amb el fang, la terrissa i la ceràmica com a protagonistes, coincidint amb el Dia Internacional de la Ceràmica. La responsable de Projectes de Promoció d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Marina Calls, l’alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez, el regidor d’Esports i Esdeveniments, Marc Vilarrasa i la directora artística del Keramik, Núria Nofrarias, van ser els encarregats d’inaugurar el Keramik dissabte al matí amb la inauguració del mural ceràmic a la Font de Sant Fèlix.

Més d’un miler de persones han passat pel Keramik, la nova fira monogràfica de ceràmica que s’ha reformulat de l’anterior Fira del Tupí i que pretén innovar i tenir un format més participatiu i sensorial per apropar la ceràmica a tots els públics i posicionar-se dins del calendari firal de les fires d’artesania de Catalunya. I ho vol fer en un entorn incomparable: el parc de les Set Fonts, on es concentren les múltiples activitats del Keramik.

Després de la xocolatada es va fer la inauguració del Keramik i la deldel mural ceràmic a la Font de Sant Fèlix, obra del mestre terrisser Josep Mestres, que ens va deixar l’any passat. També s’ha pogut visitar una exposició d’algunes de les seves peces més emblemàtiques i un emotiu vídeo de la seva vida i del seu treball com a mestre terrisser.

Després d’uns parlaments la comitiva es va adreçar a l’estand dels alumnes de l’Escola d’Art de Vic per fer entrega dels diplomes als projectes que els alumnes de disseny havien presentat per fer un nou model d’estand amb materials totalment sostenibles adequat al nou format del Keramik. Carles Juncà va fer el seguiment dels projectes i la guanyadora va ser Maria Farré.

Seguidament van visitar el mercat de la ceràmica, amb 17 expositors, tots ells ceramistes, vinguts d’arreu de Catalunya per exposar i vendre les seves peces artesanals. Després es va visitar el mercat de l’Escorxador, un mercat d’autoservei on ceramistes emergents exposaven i venien les seves peces de ceràmica.

L’Experimenta, focus d’atracció

Els tallers i les activitats relacionades amb el fang, tant per infants com per adults van tenir un gran èxit de participació, els tallers amb reserva prèvia: transfer en ceràmica, ceràmica creativa amb motlles i joieria ceràmica amb microones ja estaven complets abans de començar l’esdeveniment. Els tallers on no calia reserva també es van omplir de quitxalla acompanyats de mares i pares per trepitjar fang, participar en els contes en fang o fer un imant ceràmic. I tothom va marxar amb una peça feta amb les seves pròpies mans a casa, encara que molts van aprofitar del bon temps per gaudir de tot el dia al parc, menjar a la zona de food truck i a la zona de pícnic per esperar la tarda per aprendre a tornejar.

El Torneja’t, el colofó final

Una de les activitats que va atreure més l’atenció dels visitants va ser el Torneja’t, una master class de ceràmica dirigida pel ceramista Jan Madrenas.

Es van formar 20 grups d’entre 4 i 6 persones, família, amics o simplement coneguts que van tornejar plegats en 20 torns girant alhora, amb més d’ un centenar d’inscrits. Jan Madrenas dirigia la classe, acompanyat de ceramistes col·laboradors que anaven passant torn per torn per ajudar-los en aquest procés d’aprenentatge amb el torn ceràmic.

Una experiència amenitzada per Lo Pau de Ponts, que es va acomiadar amb una cançó dedicada al nostre poble i la nostra fira “Visca el Keramik, visca els oficis i visca Sant Julià”.

També es va poder veure una demostració del torn de peu a càrrec de Vador Capdevila, fill de l’últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta, en Joan Capdevila.

Cal destacar l’evolució positiva que ha fet el certamen. Els ceramistes es van mostrar satisfets amb les vendes i animats per tornar l’any vinent al Keramik que també es realitzarà a finals de maig.

Finalment, l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta es mostra molt satisfet  per la bona acollida que han tingut totes les propostes de tallers i activitats i deixa la porta oberta a continuar modelant el programa del Keramik, millorar-lo i consolidar-lo en futures edicions. També vol agrair a tot el personal de l’Ajuntament, sobretot a la brigada municipal, a tots els col·laboradors, especialment als talleristes i ceramistes que participaven als tallers i al Torneja’t, a l’Escola D’Art de Vic, a Anper, a Osona Turisme, al CCAM i a tots els voluntaris, sense la col·laboració dels quals no hauria estat possible portar a terme el nou Keramik.

Darrera actualització: 02.06.2022 | 14:54