Pla estratègic de Formació Professional Osona 2020

Dimecres, 15 de gener de 2020 a les 00:00

Centrar-se en orientar millor els joves és un dels reptes que planteja el Pla estratègic de Formació Professional Osona 2020 que es va presentar divendres passat, 10 de gener, a l'Institut de Vic (Osona). No només fer-ho millor quan els joves estan a punt d'acabar l'ESO, que també, sinó tenir en compte l'orientació durant l'etapa dels 12 als 16 i també dels 18 al 21, quan alguns ja han quedat fora del sistema

Un altre dels aspectes en què incideix el pla és el treball en xarxa molt més profund que cal fer entre els diferents actors econòmics i socials que participen en la formació i la posterior inserció dels joves. Això significa que hi haurà una comunicació molt més fluida entre la trentena de centres de la comarca que fan FP, el Departament d'Educació, el Consell Comarcal, els ajuntaments, Creacció i la Fundació Impulsa, una associació de joves empresaris.

El president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, va explicar que els eixos que es marca com a repte el conveni són "molt innovadors" i pioners perquè no es fa a altres llocs de Catalunya de manera conjunta i a nivell comarcal. En el pla dels 12 als 16 anys, ja s'està duent a terme una prova pilot als instituts de Gurb i del Voltreganès on es treballa en els quatre cursos per competències transversals. Per exemple, s'ensenya als alumnes a posar en pràctica el lideratge o com gestionar l'estrès en un àmbit laboral. Quan estan a punt d'acabar l'etapa, el pla planteja que els alumnes passin per un consell orientador que, de manera estandarditzada a tota la comarca, aconsella els alumnes cap a on és millor que s'encaminin segons les seves capacitats i motivacions. Actualment la meitat dels instituts d'Osona ja treballen d'aquesta manera, però l'objectiu és que ho facin tots. En aquest punt es posa de manifest el paper del treball en xarxa dels diferents actors. El darrer repte del pla és el projecte Clau de Pas, pensat per a joves de 18 a 21 anys que han quedat "molt despenjats". Segons Rodríguez, sense aquest recurs que els "reintrodueix" al sistema els seria molt més complicat escapar de feines més precàries. Segons Joan Lluís Espinós, director general de Formació Professional, cada vegada més joves veuen la formació professional com un itinerari on seguir estudiant. Amb dades del 2018, el 60% dels alumnes que comencen un grau mitjà l'acaba, mentre que en els graus superiors aquesta xifra s'enfila al 70%. El conveni que s'ha signat és anual i es prorrogarà cada any.

Darrera actualització: 15.01.2020 | 14:31