Una campanya de la grip marcada per la covid-19

Dilluns, 26 d'octubre de 2020 a les 07:00

La vacunació dels col·lectius de risc i dels professionals de la salut i de l’àmbit social esdevé especialment rellevant aquest any per la coexistència del virus de la grip amb el coronavirus SARS-CoV-2. Mireu el vídeo on la vilatortina Dra. Monserrat Sanmartí fa especial èmfasi en la importància que els col·lectius de risc i el personal de centres sanitaris i socials es vacunin contra la grip.

Com cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa la campanya de vacunació antigripal estacional, amb la peculiaritat, enguany, que l’inici coincideix de ple en el moment àlgid de la segona onada de la pandèmia a escala mundial`, i amb la incertesa de no saber com afectarà en la població la coexistència del virus de la grip amb el del nou coronavirus SARS-CoV-2

És per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir l’impacte i el col.lapse que aquesta situació pot provocar en el Sistema de Salut de Catalunya, que les autoritats sanitàries fan especial èmfasi en la importància que els col·lectius de risc i el personal de centres sanitaris i socials es vacunin contra la grip. Un virus que afecta a les vies respiratòries i que es transmet molt fàcilment, tal com passa amb el SARS-CoV-2.

En aquest sentit, la metgessa adjunta del Servei de Malaties infeccioses del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Dra. Montserrat Sanmartí destaca que “malgrat que la majoria de casos de grip són lleus, en algunes persones pot fer quadres severs i poden tenir conseqüències més greus”. Així doncs, vacunar-se contra la grip esdevé vital per reduir la transmissió de la malaltia i facilitar, alhora, la lluita contra la COVID-19. Com apunta la doctora, “S’ha demostrat que aquelles persones que estaven vacunades de la grip i posteriorment s’han infectat amb el coronavirus, han tingut una millor evolució clínica”.

La campanya de vacunació es posa en marxa a l’inici de la tardor perquè “és important vacunar-se durant els mesos d’octubre i novembre, per estar preparats quan arribi l’epidèmia cap al mes de desembre” avisa la doctora.

Quins són els col·lectius de risc?

En l’època d’hivern és habitual que la grip ocasioni molts casos: afecta cada any entre el 5 i el 20% de la població. És per aquest motiu que es recomana la vacunació en les persones considerades de risc. Entre elles:

  • persones de 60 anys o més;
  • dones embarassades i puèrperes;
  • infants d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació);
  • persones amb malalties cròniques;
  • persones de centres per a la gent gran o altres institucions tancades;
  • persones amb obesitat mòrbida;
  • persones que en cuiden d’altres que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o que hi estan en contacte, i
  • professionals de la salut, sociosanitaris i docents.

Què cal fer per vacunar-se

Heu de contactar amb el vostre centre d’atenció primària per demanar cita prèvia. Allà us donaran dia i hora per vacunar-vos i us informaran del lloc on heu d’anar per fer-ho. Aquest any, els professionals dels equips d’atenció primària vacunaran en equipaments municipals.

Un 18% més de vacunes que el 2019

El Govern ha adquirit 230.000 vacunes més contra la grip respecte del 2019, fet que representa un 18% de dosis més. En total, seran 1.450.000 vacunes, una xifra amb què es vol proporcionar cobertura a tantes persones de risc com sigui possible, per evitat així el col·lapse dels centres sanitaris.

L’any passat, la grip va arribar al llindar de l’epidèmia al gener, amb 77,6 casos per cada 100.000 habitants.

Com recorda la Dra. Sanmartí “la vacuna és molt segura, tenim molta experiència i fa molts anys que la utilitzem”.

Darrera actualització: 26.10.2020 | 11:18