Vilalleons

Vilalleons és un poble i antic municipi d'Osona. L'any 2019 tenia 124 persones empadronades, 19 en el seu nucli i 105 a les masies que l'envolten. Es va fusionar amb Sant Julià de Vilatorta l'any 1946. Des de llavors, l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta té una especial atenció en les actuacions que s'hi duen a terme, per conservar la idiosincràcia del petit i bonic poble de Vilalleons. Actualment, els seus veïns s'organitzen a través de l'Associació de Veïns de Vilalleons.

De tots els edificis de Vilalleons, el que concentra més interès per les seves característiques artístiques és l’església parroquial, de bells trets romànics. Tot i que l’estructura de la primera edificació s’ha vist modificada pel comunidor aixecat sobre el magnífic absis i la torre-campanar construïda davant la nau al segle XII; per dins, l’església de Santa Maria de Vilalleons constitueix un preciós exemple de les magnituds que assolí l’art romànic català. També destaquen els magnífics retaules barrocs del segle XVII, únics a la comarca d’Osona, que es compenetren a la perfecció amb les primitives parets de pedra vermella.

 Aquests retaules es confeccionaren després del 1654, any en què l’exèrcit francès – en el context de la guerra dels segadors – calà foc a l’església destruint el valuós arxiu parroquial, el retaule, i la talla romànica de la Mare de Déu. Davant d’aquesta adversitat, el poble, enlloc d’abandonar el culte a la Verge, passà a venerar l’indret on la llegenda situava el trobament de la imatge: a Puig-l’agulla, a poc més d’un quilòmetre de Vilalleons, a la falda del Montagut.

Anys més tard, el 1661, paral·lelament a la reconstrucció de l’església parroquial a Vilalleons, es va iniciar la construcció d’una capelleta a Puiglagulla, però l’afluència de gent era tant gran, que de seguida quedà petita, de manera que se’n construí una de nova – consagrada el 1775 – amb una hostatgeria al costat, formant el conjunt arquitectònic conegut actualment com el santuari de Puig-l’agulla.

En aquesta pàgina trobareu tota l'actualitat de Vilalleons.

Agenda
 • Església de Vilalleons Visites del regidor de Vilalleons 07-12-2023

  El dijous dia 7 de desembre, coincidint amb el primer dijous de mes, el regidor de Vilalleons, el senyor Josep Maria Molist, serà a l'antic ajuntament per rebre les visites dels veïns de Vilalleons.

Blog
Notícies
 • Imatge de l'església de Vilalleons
  28/11/2023
  Visites del regidor de Vilalleons

  El dijous dia 7 de desembre, coincidint amb el primer dijous de mes, Josep Maria Molist, regidor de Vilalleons, serà a l'antic ajuntament per rebre les visites dels veïns de Vilalleons.

 • 07 Nov 2023 antic l'Ajuntament

  Recordeu que el primer dijous de cada mes s’atendrà als veïns i veïnes de Villalleons a l'antic Ajuntament

 • 01 Jun 2023 Eleccions Municipals 2023 a Sant Julià de Vilatorta

  Resultats de les Eleccions Municipals 2023 a Sant Julià de Vilatorta