Itineraris

Entre la Plana de Vic i les portes de les Guilleries

Sant Julià de Vilatorta és un poble acollidor que convida els seus visitants a passejar tranquil·lament per la quietud del nucli històric, de carrers estrets amb cases bellament restaurades, on les inscripcions a les llindes dels portals recorden l’origen i l’ofici dels primers habitants de la sagrera.

Tot caminant sota l’ombra de plàtans, til·lers i moreres descobrireu el passat més senyorial de Vilatorta, replè d’edificis i xalets de bella factura modernista i noucentista, on delicades floritures i pintures esgrafiades vesteixen i adornen les seves nobles façanes. Destaquen les obres del mestre d’obres Miquel Pallàs que va deixar una empremta molt singular amb edificis com el Casal Núria, ca la Víuda o ca l’Anglada, entre d’altres. Enric Sagnier -Villa Mercedes-, Manuel Vega March –Col·legi d’Orfes- i Riera Clariana –Torre Marti- foren altres arquitectes de renom que contribuïren a enriquir el nostre patrimoni arquitectònic que podreu conèixer amb detall mitjançant la nova audioguia de la ruta de Miquel Pallàs i de l'Arquitectura de l'Estiueig

La natura hi és propera i podreu gaudir de llargues caminades o petits passejos pels camins i corriols dels boscos dels voltants. El medi físic i el paisatge venen marcats per ser zona de transició entre el típic paisatge de la Plana de Vic, dominada per un paisatge agrícola envoltat de petits tossals emboscats de petites rouredes, típiques del clima d’inversió tèrmica de la plana, i de relleus testimoni fruits de l’erosió de les margues, i les primeres carenes emboscades que comencen a formar el rebregat relleu de les Guilleries, on apareix ja el domini de l’alzinar i les pinedes. Descarregueu-vos els itineraris a Natura Local

Quan arribeu cansats podreu reposar i beure plàcidament al parc de les Set Fonts, on els seus brocs us donaran generosos les seves aigües. Hi ha un altre recorregut senyalitzat que us portarà per l’antic camp de l’aviació republicana de la Guerra Civil amb els seus refugis antiaeris. 

No gaire lluny, l’església de Vilalleons, Puig-l’agulla, el castell de Bellpuig i el castell-monestir de Sant Llorenç són de visita obligada.

Una gastronomia de qualitat, de cuina local i casolana, un bon servei i un destacat nivell de confort dels hotels, fondes, bars, restaurants i cases de turisme rural satisfaran de ple les vostres necessitats.

Del passat n’ha quedat una tradició terrissaire, desapareguda fa pocs anys, i les Caramelles del Roser encara vives.

No t'ho perdis

Si t’agrada la ceràmica i la terrissa, KERÀMIK s’ha convertit en pocs anys en una de les més reputades del sector, una activitat que sembla que, a poc a poc, es reinventa.

Quan anar-hi

Si hi anem a mitjan de maig podrem participar a la Caminada Popular de les Guilleries, que es porta fent ja des de fa més de 35 anys, un bon esdeveniment per descobrir els rodals del municipi.

Què fer

Una passejada visitant els carrerons del nucli antic i les cases senyorials del poble, ens farà descobrir bells edificis i racons.

També ens podem arribar fins al petit nucli de Vilalleons, ben arranjat, i més enllà, al santuari de Pui-l’agulla, indret d’antiga devoció de Sant Julià de Vilatorta i més enllà.

Sabies que

Les Caramelles de Sant Julià de Vilatorta són probablement de les de tradició més reculada que se’n té notícia, ja que se sap que es celebraven al 1590. Actualment són declarades element festiu patrimonial d’interès nacional. Ara podeu descobrir-les tot l'any a la Casa de les Caramelles.

Enllaços d'interès

Natura local

Turisme Sant Julià de Vilatorta

Osona Turisme

Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Caramelles de Sant Julià de Vilatorta

Keramik

 

 • Aeròdrom de Vilatorta, Aeròdrom de Vilatorta, el camp d'aviació (dificultat: baixa/ distancia:9 km.)

  Ruta circular de 9 kms que passa pels indrets més significatius de l’antic aeròdrom del pla de la Quintana, a Sant Julià de Vilatorta. La ruta transcorre per la majoria d’elements que formaven part del camp d’aviació que hi va haver durant la Guerra Civil: varis refugis, un hangar i un polvorí. Es tracta d’un recorregut planer, ben indicat i fàcil per fer en família. 

 • Arquitectura modernista, historicista i noucentista. S.XIX-XX Arquitectura modernista, historicista i noucentista. S.XIX-XX (dificultat: baixa/ distancia:3 km.)

  El recorregut que us presentem no té cap tipus de dificultat, és planer, transcorre pel nucli urbà del poble al llarg de 3 km, i passa pels edificis més emblemàtics dels estils arquitectònics de finals del s.XIX i començament del s.XX, el modernisme, els estils historicistes i el noucentisme

 • Absis i campanar de l'església parroquial Església parroquial de Sant Julià de Vilatorta

  Segurament la primera esglesiola preromànica es construí pels vols de l’any 905 i fou predecessora de l’actual que data de l’any 1050. D’aquest edifici, construït al segle XI, en resta tant sols el campanar, la part baixa de l’absis i l’ampit de la nau central. La resta s’ha vist modificada per les necessitats del culte, que motivaren successives ampliacions al llarg del temps.

 • GR 2. de Sant Julià de Vilatorta al Santuari de Puig-l'Agulla GR 2. de Sant Julià de Vilatorta al Santuari de Puig-l'Agulla

  Del Castell de Bellpuig fins al Santuari Puig-l'agulla

  ATENCIÓ: Aquesta ruta és un tram del GR2 que va de la Jonquera fins a Aiguafreda, i la presentem de forma lineal. Tingueu en compte doncs que caldrà duplicar els temps i distancia si la feu d'anada i tornada.

  De dalt el castell de Bellpuig, seguirem el llarg carener solell, acompanyats d'alzinars de muntanya, roures i pinedes, passant a prop de grans masos, amb vista a la plana de Vic i a les serres de ponent de l'Espai Natural de Guilleries-Savassona, fins a arribar al bonic indret del Santuari neoclàssic de Puig-l'agulla.

 • Itinerari de Puigsec Itinerari de Puigsec (dificultat: baixa/ distancia: 5,5 km.)

  L'aprofitament de l'aigua

  Itinerari circular, curt i agradable que connecta alguns punts d'interès hidrològic a l'entorn de Sant Julià de Vilatorta i que  ens conviden a descobrir diferents formes tradicionals de captació i emmagatzematge de l'aigua.

  L'itinerari sorprèn amb amplies vistes de l'entorn de Puigsec que ajuden a entendre com aquests nuclis del segle X van contribuir a definir un paisatge de contrastos entre camps de conreu i exuberants forests.

 • Ruta a la Font de la Riera Ruta a la Font de la Riera

  Per la carena i la riera de Sant Julià

  Us proposem una caminada fàcil d'anada i tornada, per gaudir de dos ambients naturals ben diferents al límit de ponent de l'Espai Natural de Guilleries-Savassona. Una carena llarga i solella, i la riera amb racons ombrívols com la font de la Riera.