Blog

 • La font del Lleopart La font del Lleopart 9 de juny de 2022

  Sota l’ombra d’aurons, roures, freixes i altres arbres de ribera que s’enfilen erts buscant el sol de tardor que mig s’amaga rere els núvols, es troba la font del Lleopart. Fils de llum travessen el brancam que s’esfulla, gronxat pel vent, com un devessall de llàgrimes que s’ajeuen colgant els pendents suaus de la font, nets de bardisses, amb pinzellades impressionistes de colors marró castanya i grocs diversos.

 • Vilalleons. Villalleons 11 de març de 2022

  Vilalleons és un poble i antic municipi d'Osona. L'any 2019 tenia 124 persones empadronades, 19 en el seu nucli i 105 a les masies que l'envolten. Es va fusionar amb Sant Julià de Vilatorta l'any 1946. Des de llavors, l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta té una especial atenció en les actuacions que s'hi duen a terme, per conservar la idiosincràcia del petit i bonic poble de Vilalleons. Actualment, els seus veïns s'organitzen a través de l'Associació de Veïns de Vilalleons.

  De tots els edificis de Vilalleons, el que concentra més interès per les seves característiques artístiques és l’església parroquial, de bells trets romànics. Tot i que l’estructura de la primera edificació s’ha vist modificada pel comunidor aixecat sobre el magnífic absis i la torre-campanar construïda davant la nau al segle XII; per dins, l’església de Santa Maria de Vilalleons constitueix un preciós exemple de les magnituds que assolí l’art romànic català. També destaquen els magnífics retaules barrocs del segle XVII, únics a la comarca d’Osona, que es compenetren a la perfecció amb les primitives parets de pedra vermella.

   Aquests retaules es confeccionaren després del 1654, any en què l’exèrcit francès – en el context de la guerra dels segadors – calà foc a l’església destruint el valuós arxiu parroquial, el retaule, i la talla romànica de la Mare de Déu. Davant d’aquesta adversitat, el poble, enlloc d’abandonar el culte a la Verge, passà a venerar l’indret on la llegenda situava el trobament de la imatge: a Puig-l’agulla, a poc més d’un quilòmetre de Vilalleons, a la falda del Montagut.

  Anys més tard, el 1661, paral·lelament a la reconstrucció de l’església parroquial a Vilalleons, es va iniciar la construcció d’una capelleta a Puiglagulla, però l’afluència de gent era tant gran, que de seguida quedà petita, de manera que se’n construí una de nova – consagrada el 1775 – amb una hostatgeria al costat, formant el conjunt arquitectònic conegut actualment com el santuari de Puig-l’agulla.

  En aquesta pàgina trobareu tota l'actualitat de Vilalleons. Hi trobareu també el Pla d’Actuació Municipal a Vilalleons.

 • Terrissers i ocellaires, dues figures que ja formen part de la història de Sant Julià de Vilatorta Terrissers i ocellaires, dues figures que ja formen part de la història de Sant Julià de Vilatorta 17 d'agost de 2021

  Abans de la mecanització, la terrissa s'havia de maurar a mà. En el taulell maurador, els terrissaires removien el fang amb premudes repetides per estovar-lo i barrejar-lo fins aconseguir la consistència necessària i donar-li forma cilíndrica per fer-ne els "pastons" per ser tornejats a la roda i convertir-los en tupins, olles, cassoles, càntirs, etc.

 • Font d'en Titus Font d'en Titus 3 de juny de 2021

  Va ser a principis dels anys seixanta quan la família Morera va adquirir un terreny situat a l’entrada del poble, entre Altarriba, Santa Margarida i la Casanova. 

 • Can Pallàs Can Pallàs 22 de gener de 2021

  Can Pallàs és una obra noucentista de Sant Julià de Vilatorta (Osona) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

 • Santa Maria de Vilalleons Visita a Santa Maria de Vilalleons 7 de gener de 2021

  L'església de Santa Maria de Vilalleons forma part de les rutes que ofereix Catalonia Sacra. El coordinador del programa de formació, Marc Sureda, ens ofereix una visita comentada.

 • Carrer Montseny Curiositats del carrer Montseny 8 de gener de 2020

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble amb el carrer Montseny.  Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

 • Carrer Sant Roc Curiositats del Carrer Sant Roc 18 de juny de 2019

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble amb el carrer Sant Roc.  Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

 • Av. Puig i Cunyer Curiositats de l'avinguda Puig i Cunyer 3 de maig de 2019

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble amb l'Avinguda de Puig i Cunyer. L'avinguda que connecta Sant Julià de Vilatorta amb Folgueroles porta el nom de Puig i Cunyer, el fundador del Col·legi El Roser. Però, qui era aquest home? Bona lectura i fins aviat.

 • Carrer dels terrissers Curiositats del carrer dels Terrissers 3 de gener de 2019

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble. Us expliquem la història d'un dels carrers més estret, només per a vianants i a la part antiga del poble. El carrer dels Terrissers porta un nom que a cap de nosaltres sona estrany, però per què? Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

 • Carrer del Doctor Sanmartí Curiositats del carrer Doctor Sanmartí 4 de desembre de 2018

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble. Us expliquem la història d'un dels carrers que pocs vilatortins emplaçarien amb exactitud sobre el mapa, el carrer del Doctor Sanmartí. I és que la font dedicada a Joan Sanmartí, al passeig Verdaguer, fa que sovint assimilem aquesta via amb la del doctor. Res més lluny de la realitat: el carrer que porta el seu nom està situat exactament 1.100 metres enllà, a la Font d’en Titus. I, pels qui no l’hem conegut, qui va ser el famós doctor Sanmartí? Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

 • Cartell del carrer dels Comtes de Cabrera Curiositats del carrer dels Comtes de Cabrera 15 de novembre de 2018

  Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble. Us expliquem la història d'un dels carrers més emblemàtics, el carrer dels Comtes de Cabrera i la seva transformació a través del temps. Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

   

 • Carrer de la Mercè Curiositats del carrer de la Mercè 25 d'octubre de 2018

  Avui encetem una secció el nostre blog sobre cursiositats del nostre poble. Us parlarem dels noms de les cases i els carrers explicant la seva història i la seva transformació a través del temps. Esperem que ho trobeu interessant i seguiu els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!

Darrera actualització: 26.10.2018 | 08:14
Darrera actualització: 26.10.2018 | 08:14